Az intézmény a település központjában található, közművelődés terén is központi szerepet tölt be. A felügyeletet és a finanszírozást az Balatonszabadi Községi Önkormányzat látja el. Az intézmény számos kulturális, művészeti esemény, program, kiállítás helyszíne, a különböző klubok, szakkörök, civil szervezetek otthona. Tevékenységében jelentős vonulatot képeznek a különböző közösségek. Énekkarok, táncegyüttesek, szabadidős és egészségmegőrző foglalkozások, különböző képzések, tanfolyamok, kreatív szakkörök várják az érdeklődőket. A változatos és élményt adó programok népszerűek a településen. Szórakoztató és értékes színházi előadások gazdagítják a település művészeti életét. A szabadidő hasznos eltöltésének eszköze, az önmegvalósítás egyik lehetősége, a kulturális és művészeti fejlődés egyik központja a helyi közösségben. Mint nyilvános tér, a közösség „szalonjaként”, találkozóhelyként működik, támogatja a helyi kulturális identitást. Nyílt internetezési lehetőséget biztosít mindenki számára. Az intézmény bemutatkozási lehetőséget ad az amatőr alkotóknak, művészeti együtteseknek. Jól együttműködik a település más intézményeivel.

Épít a civil szervezetekre, a kulturális célú tevékenységet végző gazdasági vállalkozásokra, valamint mindazon egyéni és helyi közösségi kezdeményezésekre és feladatvállalásokra, amelyek a kulturális életet gazdagítják.

A hagyományos intézményi struktúra mellett megjelentek a különböző önszerveződő közösségek, egyesületek, alapítványok melyek kulturális és közösségi rendezvények szervezői is. Célunk "önjáró" közösségek létrehozása, kicsik és nagyok közösségbe való identitásuk erősítése és megtartása.